Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Tervetuloa apteekkarin ajatushautomoon 

Kirjoittelen blogissani lääkkeistä, apteekeista, lääkehuollon palveluista, sosiaali- ja terveydenhuollosta ja muista mieltäni askarruttavista asioista.  

Edustan näkemyksissäni vain itseäni ja olen valmis muuttamaan käsityksiäni, jos muutostarpeelle on hyvät perustelut.

 

TAKKUAVAT TOIMITUKSET

30.12.2018

 

Vuoden viimeiset viikot ovat apteekeissa vilkasta aikaa. Vuosittaisen lääkkeiden lisäkorvausrajan ylittäneet hakevat lääkkeitään, kun ne vielä saa 2,50 eurolla. Myös vuoden alusta kerrytettävä 50 euron alkuomavastuu on kannuste lääkeostoille vielä tämän vuoden puolella. Apteekin hyllyt tyhjenevät, ja niihin pitäisi saada täydennystä. Mutta se on liikaa pyydetty.  Jouluna olimme kokonaisen viikon täysin omavaraisia. Joulun pyhiksi lääkkeet piti tilata torstaina 20.12 ennen puoltapäivää. Lääketukkukauppa toimitti perjantaina 21.12 tilatut lääkkeet vasta torstaina 27.12 ja kylmäsäilytystuotteet perjantaina 28.12. Perjantaina 28.12. tilatut lääkkeet tulevat toivottavasti maanantaina 31.12, mutta kylmäsäilytystä vaativat tuotteet saamme vasta torstaina 3.1. Apteekki palvelee kuitenkin joka päivä joulupäivää ja uudenvuoden päivää lukuun ottamatta.

Pidän tilannetta kohtuuttomana. Kaupat ovat auki yötä päivää, ja apteekeiltakin edellytetään pitkiä aukioloaikoja ja palvelua jokaisena viikonpäivänä. Teemme parhaamme vastataksemme asiakkaidemme tarpeisiin. Lääketukkukauppa kuitenkin lomailee juuri niinä viikkoina, jolloin apteekeissa on vuoden kiireisin aika. Mikään apteekki ei pysty varautumaan aukottomasti useiden päivien tarpeisiin, eikä kalliita kylmäilytysvalmisteita voi tilata etukäteen siinä toivossa, että joku niitä tarvitsee. Lääkkeiden saatavuuden turvaaminen tulisi olla koko lääkejakeluketjun velvoite, ei ainoastaan apteekkien.

Tästä tilanteesta kärsivät ennen kaikkea asiakkaat. Periaatteessa apteekki ei voi lähettää laskua Kelaan lääkkeestä, jota ei ole toimitettu asiakkaalle. Jos lisäkorvausrajan ylittänyt henkilö tilasi apteekista kalliin rajatusti peruskorvattavan lääkkeen 28.12., hän saa sen vasta tammikuussa 2019. Silloin hän maksaa siitä 572 euroa+ 2,50 euron omavastuuosuuden.  Jos lääke toimitetaan vuoden 2018 puolella, on hinta asiakkaalle 2,50 euroa.

Tässä tilanteessa on ajattelemisen aihetta myös lääkekorvausjärjestelmän kehittäjille. Luulisi, että nykyisen teknologian aikana meillä olisi järjestelmä, joka ei luo koko kansalle yhtä aikaa syntyviä kannusteita lääkkeiden hamstraukseen tai kuormita sairaita ihmisiä suurilla omavastuiden kertamaksuilla heti alkuvuodesta. Tässä asiassa voisimme ottaa mallia Ruotsista, jossa korvaustaso määritellään vuodeksi sen perusteella, koska ne ovat alkaneet kertyä, eikä kalenterivuosittain.            

 

**********

 

APTEEKISSA SATTUU JA TAPAHTUU

3.12.2018

Taannoin jäi arkikuvien päivitys facebookiin kesken, kun töissä ei koskaan tapahtunut mitään erityistä. Nyt olin pari päivää poissa kustannuspaikalta, ja jopas alkoi tapahtua.

Eikä pelkästään kivoja asioita.  

Apteekin meriakvaarion otsonitasapaino häiriintyi levänpoiston yhteydessä, ja kaunis keltainen välskärikalamme ui kalojen taivaaseen. Henkilökunta järjesti hiljaisen hetken akvaarion vieressä, ja meillä kaikilla on paha mieli. Kaloihinkin voi kiintyä. Akvaario tuo valtavasti iloa työpäiviimme.

Myrsky repi apteekin ulko-oven sijoiltaan sillä seurauksella, että avausmekanismi hajosi tuusan nuuskaksi eikä ovea saanut kunnolla auki eikä kiinni. Tämä oli jo aika mones kerta, vakuutusyhtiö on saanut meistä kanta-asiakkaan. Kolmen vuoden sisällä katon romahdus, kuusi murtoa, vesivahinko…luulen, että OP-Vakuutus järjestäisi juhlat, jos siirtyisin kilpailijan asiakkaaksi.   

Saimme ikävän puhelun. Lääkäri oli vahingossa kirjoittanut potilaalleen reseptin aikaisemman potilaan nimellä. Henkilö oli sitten hakenut lääkkeen meiltä lääkärin antamalla potilasohjeella. Potilasohje tai kela-kortti riittävät valtuutukseksi lääkkeen hakemiseen, ja puolesta-asiointi niiden avulla on tavallista.  Asia ei siten herättänyt apteekissa kummastusta, eikä asiakaskaan huomannut potilasohjeessa ja lääkkeen ohjetarrassa olevaa väärää nimeä. Lääke oli kuitenkin ”oikea” ja asianomaiselle henkilölle tarkoitettu, joten sen käyttöön liittyvä neuvontakaan ei aiheuttanut kysymyksiä. Ongelma syntyi siitä, että aikaisempi potilas oli havainnut Omakannassa nimelleen kirjoitetun oudon lääkkeen ja vihastunut asiasta. Nyt keskustellaan siitä, kuka on syyllinen ja mihin.

Apteekkimme on ollut viime päivinä monella tapaa suosittu. Eläinlääkereseptien väärennyskopla käväisi asioimassa ja onnistui huijaamaan henkilökuntaa. Resepti oli asiallinen ja käyttötarkoitus annostuksineen kohdallaan, joten moppe sai pamit. Onneksi vain eläinlääkärit kirjoittavat vielä paperireseptejä. Ennen eReseptiaikaa reseptiväärennökset olivat päivittäinen riesa. Henkilökunta oli harjaantunut havaitsemaan ne ja vain taitavimmat onnistuivat saamaan lääkkeitä. Nyt ote on hiukan herpaantunut. Pojista jäi onneksi kivat kuvat valvontakameraan, ja ne toimitettiin poliisille. 

Pääsimme mukaan myös Fimean haamuasiakastutkimukseen, josta saimme tulokset tänään. Pärjäsimme ihan kohtuullisesti, mutta aina on parantamisen varaa. Tämä on tehokas ja hyvä tapa motivoida meitä työssämme. Hienoa, että Fimea jatkaa Tippa-projektin perinnettä! Meille saa tulla toistekin!

Mieltä lämmitti kovasti, kun tuttu asiakas muisti apteekkaria itsenäisyyspäivän kukkasella. Huomenna laitetaan joulukuusi, ja ensi viikolla soi apteekin joulujazzit Malmitalossa. Kaikesta selvitään.   

 

 ****************************

 

 TEHOTONTA TOIMINTAA

23.11.2018

Viime vuosina olemme saaneet apteekeissa kuulla olevamme tehottomia. On ihmetelty, mikä siinä pahvipakettien siirtämisessä on niin vaikeaa. On tehty ehdotuksia siitä, että toiminta hoidettaisi tekoälyllä ja jakeluroboteilla. Tai päivittäistavarakaupassa, joka sentään on logistiikan asiantuntija.

No, minäpä kerron oman näkemykseni asiaan. Teen sen tuoreella omakohtaisella esimerkillä apteekin perustyöstä. Tarina voi lukijasta riippuen olla kertomus toiminnan tehottomuudesta, tai sitten ihan jostain muusta. Riippuu siitä, millä asenteella sitä lukee. Asiaan vaikuttaa varmasti myös se, mihin rooliin itsensä tämän tarinan osapuolena asemoi.

Nuorehko asiakas saapui apteekkiin apuvälinettä käyttäen saattajan kanssa. Hän pyysi lääkettä, joka hänelle oli määrätty edellisen päivän sairaalareissun yhteydessä. Avasin hänen tietonsa ja totesin, että edelliseltä päivältä ei löytynyt lääkemääräystä. Lääkelista oli kuitenkin pitkä, ja sen perusteella ymmärsin asiakkaani olevan vakavasti sairas. Kysyin häneltä lääkkeen käyttötarkoitusta (nimeä asiakas ei muistanut), ja sen kuultuani ymmärsin lääkehoidon välittömän aloituksen olevan potilaalle elintärkeää. Arvelin, että lääkäri oli unohtanut tehdä lääkemääräyksen ja minun olisi nyt saatava hänet jostain kiinni.

Kysyin tarkempia tietoja siitä, missä asiakastani oli hoidettu. Hän ei tiennyt sairaalan osastoa eikä muistanut lääkärin nimeä, mutta onneksi hän löysi papereidensa joukosta lähetteen tutkimuksiin. Sen perusteella osasin kohdentaa puheluni suuren sairaalan tietylle toimialalle. Ensimmäinen puhelu keskuksen kautta oli huti, mutta sain uuden numeron. Toisessa numerossa minulta tiedusteltiin, miksi en soittanut suoraan lääkärille. Hyvä kysymys - olisin kyllä soittanut, jos olisin tiennyt kenelle.

Kolmas puhelu osui viimein henkilölle, joka ymmärsi tilanteen, pääsi käsiksi potilastietoihin ja jäljitti hoitavan lääkärin. Lääkäri oli parhaillaan leikkaussalissa, eikä vapautuisi vielä pitkään aikaan. Potilasasiakirjoista löytyi kuitenkin merkintä lääkityksestä, ja hoitaja onnistui löytämään toisen lääkärin, joka potilastietoihin perehdyttyään kirjoitti puuttuvan reseptin. Tähän kaikkeen kului aikaa puolisen tuntia. Lopulta saatoin toimittaa lääkkeen asiakkaalle. Tai siis sen edullisemman vaihtoehdon, joka maksoi 17 euroa vähemmän kuin lääkärin määräämä alkuperäisvalmiste. Asiakas maksoi lääkkeestään 4,60 euroa ja poistui paikalta. Ei vuodattanut kiitoksen sanoja tai ollut muutenkaan erityisen vaikuttunut saamastaan palvelusta. Eikä tarvinnut ollakaan, se oli osa apteekin peruspalvelua. Sitä työtä, jonka tarkoitus on varmistaa, että lääkehoidot toteutuvat niin kuin on tarkoitettu ja ihmisillä on käytössään ne lääkkeet, joita he tarvitsevat.

Valmistuin proviisoriksi Helsingin yliopistosta vuonna 1989. Työskentelin ensin tutkijana Kelan sosiaaliturvan tutkimuslaitoksella (myöh. Kelan tutkimusyksikkö) ja sen jälkeen Suomen Apteekkarilitossa farmaseuttisena johtajana, kunnes siirryin apteekkariksi Helsingin Malmille 2015.  

Perheeseeni kuuluvat aviomies ja kaksi jo täysi-ikäistä tytärtä.  

Olen ollut mukana Vantaan kunnallispolitiikassa vuodesta 2005 pääosin terveydenhuoltoon liittyvissä tehtävissä sosiaali- ja terveyslautakunnassa sekä sen jaostossa. Tällä hetkellä olen jaoston puheenjohtaja, HUS hallituksen jäsen sekä HYKS Kliiniset palvelut Oy:n hallituksen jäsen.